Hoe maak je een scrap card en wat heb je nodig

27 Apr

Ik zie in de zoek opdrachten die mensen tot onze site leiden dat er veel gezocht wordt naar hoe je een scrap card maakt. Er zijn kennelijk veel mensen die scrap kaarten gezien hebben, ze erg mooi vinden, maar niet weten hoe ze met het maken van scrap kaarten moeten beginnen.

Helaas vinden ze deze info nog niet op onze site en ik weet eigenlijk niet of dit überhaupt wel makkelijk te vinden is, dus ik ga proberen iets te maken voor de mensen die met scrap kaarten willen beginnen. Dit zal work in progress zijn, dus is het nu helaas nog niet af, maar in de loop der tijd zal het steeds vollediger worden. Als iemand fouten ontdekt of een aanvulling heeft, dan is dat van harte welkom in de comments, dan voeg ik het toe.

Wat is een scrap kaart?

Scrap betekent eigenlijk afval. Een scrap card wordt dus samengesteld uit stukjes papier en andere dingen die je normalitair misschien zou weggooien. In werkelijkheid is het natuurlijk niet echt afval wat je gebruikt op de kaart.

Wat heb je nodig?

Je kunt al met heel weinig een scrap card maken, dus geef ik steeds het eenvoudigste materiaal aan met daaronder de alternatieven, wil je het iets uitgebreider doen.

 • een schaar met lineaal (om papier, lint, touw, etc. op maat te maken)
  alternatief 1: mesje met snijmat, en een liniaal
  alternatief 2: snijmachine
  alternatief 3: stansmachine met snijmallen, waarmee je allerlei vormen uit papier kunt stanzen
 • lijm,
  iedereen heeft zijn eigen voorkeur hierin, de een gebruikt liever een stick, de ander een roller, weer een ander gebruikt altijd dubbelzijdig tape. Ik heb de voorkeur voor vloeibare lijm, echter sommige merken trekken je papier helemaal krom. Dat is uitproberen. Ik heb positieve ervaringen met lijm roller en dubbelzijdig tape. Bij lijm roller en lijm stick gaan soms de hoeken omhoog staan en dingen als knopen, lintjes en bloemen laten soms snel los, maar dit is misschien ook merkgebonden. Mijn absolute favoriet is Tacky glue. Hier kan je echt alles mee lijmen.
  alternatief: voor het plakken van versieringen zou je Glue dots kunnen gebruiken.
 • karton (voor de basiskaart, voor je wens, als kader voor design papier of plaatje, etc.)
 • design papier (mooi papier met patroontjes, tekst, muzieknoten, bloemen, etc.)
 • het onderwerp van je kaart, datgene wat de aandacht moet trekken, ook wel het focal point genoemd
  wat je heel veel ziet is een ingekleurde stempelafdruk, maar een foto, een vintage reklame, een bloemen collage, kunstige letters/woorden, 3-D plaatje, of een borduursel kan natuurlijk ook. Gebruik je creativiteit.
 • de wens (van harte, proficiat, gelukkig nieuwjaar, etc.)
  je kunt een wens op je computer maken en uitprinten of stempelen of zelfs schrijven in mooie letters. Een wens is echter niet noodzakelijk. Je kunt dit ook aan de binnenkant van je kaart doen.
 • versieringen
  dit kan zo basic en zo gek en duur als je zelf wilt, maar je kunt het best eenvoudig beginnen
  voorbeelden van goedkopere versiering: zelf gemaakte bloemen en blaadjes van papier of stof, paperclips, oude knopen, stukjes wol, stukje touw of ander decoratief verpakkingsmateriaal, zelf gemaakte labels, oude treinkaartjes, concert tickets, etc.
  voorbeelden van duurdere versiering: gekocht lint, kant, plakparels, plakedelsteentjes, bloemen, bedeltjes, vormen van hout of karton, glimmende plakletters, glitter lijm, parel pen, kralen, etc.

Hoe ga je te werk bij het maken van een scrap kaart?

De basis

Eerst zoek je design papier en karton bijelkaar wat erg mooi bijelkaar past qua kleuren combinatie en ook een beetje contrasteert, zodat het een interessant geheel kan worden. Wat je uitzoekt hangt af van je eigen smaak. De een houdt van velle kleuren en heel veel contrast, de ander van zachte kleuren en ton sur ton. Het is wel belangrijk dat je wel goed verschil ziet tussen de papiertjes, want anders krijg je geen effect van de laagjes. Ga je een stempelafdruk inkleuren, dan kun je je plaatje afstemmen op het papier/karton wat je hebt uitgezocht. Heeft het onderwerp van je kaart al een kleur (vintage foto/3d plaatje), dan stem je de kleuren van het papier/karton daarop af.

Vaak heb je voor een kaart toch al gauw 2 kleuren karton/stevig papier nodig en 2 verschillende design papiertjes.

1 van de kleuren karton wordt je basis kaart. Scrap kaarten kun je maken in elk formaat wat je maar leuk vindt. Basis maten die kant en klaar verkrijgbaar zijn, zijn 13.5 bij 27cm (dubbelgevouwen tot 13.5 x 13.5 cm) en A5 (wat je ook dubbelvouwt tot een kaart). Maar je kunt het ook snijden uit A4 of A3 wat je in de meeste hobby zaken kunt krijgen.

Je kunt je basiskaart gewoon dubbelvouwen, vind je het resultaat van het gewoon vouwen niet zo mooi, dan kun je ook precies het midden van de kaart uitmeten en langs een lineaal met de achterkant van je schaar of bijvoorbeeld een dunne kwast een streep trekken. De streep is onzichtbaar, maar het vouwt wel makkelijker op die streep en daardoor is het resultaat vaak mooier. Het trekken van een onzichtbare streep noem je rillen. Hier zijn ook speciale rilpennen voor te krijgen, een embossing pen werkt ook.

Je plaatje

Als je een stempelafdruk gaat gebruiken als onderwerp van je kaart, dan zijn er een aantal manieren om dit te doen

 • de stempel met een mooie kleur inkt afdrukken en het zo gebruiken

  afdrukken in gekleurde inkt

 • de stempel afdrukken met een permanente neutrale kleur inkt en vervolgens inkleuren met:
  – kleurpotloden en eventueel met terpentine nog verder mengen

  inkleuren met potloden

  – aquarel verf of watergedragen inkt

  schilderen met inkt

  – markers (een soort vilstiften)

  kleuren met lichte markers

Niet ieder papier is geschikt om met water en inkt of verf te werken. Ook markers hebben zo hun eisen. Als papier te poreus is, neemt het de kleur te snel op en kun je kleuren niet mooi in elkaar over laten lopen of mengen, is het te glad, dan neemt het de kleur niet op en kan het een kliederboeltje worden, of het papier beschadigd, omdat het niet tegen vocht kan. Er is speciaal stempelkarton verkrijgbaar, wat meestal goed geschikt is voor alle manieren van inkleuren. Een aquarelpapier blokje is meestal ook zeer geschikt zeker als je met vloeistof in de weer gaat en hoeft ook niet al te duur te zijn.

Het inkleuren is een kunst op zich. Over het algemeen geldt dat het resultaat het mooist wordt als je niet te voorzichtig bent, maar ook niet de vlakken helemaal vet gekleurd maakt. Probeer te bedenken waar normalitair schaduw zou zitten en waar normalitair de zon op schijnt. Schaduw partijen mag je best wat donkerder/vetter aanzetten en mogen koelere kleuren hebben en de partijen in de zon hou je wat lichter en wat warmer en zachter. Het kan maar zo dat je 3 of 4 kleuren blauw nodig hebt voor het inkleuren van bijvoorbeeld een spijkerbroekje. Heb je maar 1 kleur blauw, dan kun je het verschil maken door bij potloden harder of zachter te drukken, bij markers meerdere lagen overelkaar heen te kleuren voor de donkere randjes en je kunt ook met een andere kleur over je eerste laag heen gaan. Bijvoorbeeld grijs over blauw.

Vergeet niet om hier en daar ook wat wit te laten, waar het licht duidelijk op valt. Je kunt voor dit doel ook wat highlights aanbrengen (waar het meeste licht zou vallen) met een witte gelpen. Bouw langzaam op en probeer niet te veel in 1 keer te doen. Wat er op zit kan er niet meer af, maar er kan altijd wel bij. Experimenteer wat je zelf mooi vindt en oefening baart kunst.

Het ontwerp

Bij een scrap kaart worden meerdere lagen opelkaar gebruikt, maar probeer in het begin niet te veel lagen te maken. Dat komt later wel. In het begin is het handig om volgens een zogenaamde sketch of een voorbeeld te werken die je op veel sites kunt vinden. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je je eigen creativiteit gaan volgen. Voorbeelden waar je sketches kunt vinden zijn Freshly MadeChristmas ChallengesMojo Monday en Sketch Saturday. Ook op Ispy sketches en Friday sketchers staan er veel, scroll maar eens naar beneden en kijk maar eens naar de older posts. Alhoewel ze gestopt zijn en veel plaatjes niet meer werken staan er nog genoeg om te gebruiken. Zoek om te beginnen niet een te moeilijke uit met veel onderdelen. Hou het simpel.

voorbeeld van een sketch

Bij het scrappen begin je vaak pas te plakken als je je ontwerp hebt bepaald en weet waar je alle onderdelen wilt hebben en in welke volgorde. Want als het eenmaal vast geplakt is, kun je er bijvoorbeeld geen lintje meer onderlangs krijgen.

Onderdelen krijgen vaak een soort kader, door ze op een stuk effen papier/karton te plakken, wat net 0,5 cm langer en breder is. Je ziet dus eromheen een randje/kader/omlijsting van 0,25cm. Dit noem je matten.

wens gemat op bruin papier

Om te voorkomen dat je kaart wat kaal lijkt is het heel gemakkelijk om met een mooi stuk design papier te beginnen wat 0,5 cm smaller en korter is dan je basiskaart, dus bijvoorbeeld bij een 13,5 bij 13,5cm kaart een stuk design papier van 13 x 13cm. Je eerste laag lijkt dan gelijk een kader te hebben door de kaart die er onder ligt. Hierna heb je vele mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een lintje dwars over de kaart doen of een mooi randje knippen en dwars over de kaart leggen. Iets uitgebreider kun je het maken door dat lintje of dat randje dan ook nog te matten op een ander stuk papier net 0,5 cm langer en breder.

Het eenvoudigst is het om daarna je plaatje of je onderwerp op een net iets groter stuk design papier of karton te matten en dat dan weer op het randje of lintje te leggen. Je kunt je plaatje rond, ovaal, vierkant of rechthoekig doen, maar ook de contouren van je plaatje uitknippen.

In principe heb je dan al een heel leuk ontwerp te pakken. Je kunt eventueel ook nog een stuk krantenpapier van iets groter formaat en andere vorm weer onder je gematte plaatje leggen, of bijvoorbeeld een stukje verbandgaas of een taartrandje.

Als laatste knip je dan je wens op maat en mat het op designpapier of gekleurd karton/papier en geeft dit een plaats op je ontwerp.

Nog even een tip: als je van heel strak houdt, leg je alles recht en bijvoorbeeld gecentreerd. Hou je van een iets speelser resultaat, leg dan wat onderdelen iets scheef of verschoven van elkaar.

De afwerking

Als je tevreden bent over de volgorde en de plaatsing van alle onderdelen, kun je gaan denken aan eventuele versiering. De meeste versiering kun je doen als alles op de kaart is geplakt, maar wil je bijvoorbeeld splitpennen, of eyelets gebruiken, dan zul je deze eerst in je papier moeten aanbrengen, voordat je gaat plakken. Lint of kant moet je ook eerst even om je papier heen vouwen voordat je het vast plakt. Dan zie je geen raffelrandjes.

Hou je van de vintage stijl, dan kun je je papier en karton voor het plakken eerst verouderen. Hiervoor kun je een speciale distress tool gebruiken, maar je papier  door een half open gehouden schaar halen werkt ook om de randjes raffelig te maken. Dit proces maakt het geheel wat minder strak en zachter, dus als je van strak houdt, past dit niet zo bij je.

Vervolgens bevochtig je een sponsje met wat distress inkt (make up sponsjes werken prima, maar er zijn ook speciale blending tools verkrijgbaar) en haal dat voorzichtig van boven naar beneden schuin langs het papier om het iets viezig/verouderd te maken. Niet hard drukken, want dan krijg je te duidelijke vegen. Hoe schuiner je de spons ten opzichte van het papier houdt, hoe breder je inktrandje (verouderd randje) wordt, hoe verticaler, hoe smaller. Voor het verouderen worden meestal bruinige tinten gebruikt (geelbruin, grijsbruin, etc), maar als het bij je kaart past, kun je ook prima groen, rood (kerstkaart bijvoorbeeld), roze, blauw of elke andere kleur gebruiken. Het geven van een gekleurd randje aan je papier brengt vaak alle onderdelen van je kaart nog wat dichter bijelkaar, mocht je al twijfelen over de kleuren combinatie.

papierrand niet bewerkt

rand alleen bewerkt met inkt

met distress tool en inkt

met roze inkt ipv bruintint

Heb je alles klaar, dan kun je beginnen te plakken, tenzij je het mooi vindt om stikrandjes op je kaart te hebben. Dat zul je dan eerst moeten doen, voordat je alles op de kaart opelkaar plakt. Dit kan met de hand, met de naaimachine, en er bestaan ook speciale tools om de gaatjes in het papier te prikken, zodat het naaien een beetje makkelijker wordt. Meestal wordt hierbij een onderdeel op het papier genaaid waarop het gemat gaat worden, in plaats van gelijmd.

Versieren

Als je eenmaal alle basis onderdelen op de kaart hebt geplakt, kun je kijken waar je het nog een beetje kaal vindt. Dit kun je dan versieren met een knoop, bloemen, plakpareltjes, stukje touw of wol, geponst vlindertje, een mini stempel afdrukje, beldeltje, sierhoekje, of wat je ook maar mooi vindt.

Vind je het niet feestelijk genoeg, dan kun je denken aan het opfrissen van je plaatje of wens met glitter lijm, of plakedelsteentjes of een strikje op de kaart aanbrengen. Met een zogenaamde Pearl pen of Perlen pen kun je ook parel achtige bobbeltjes als versiering aanbrengen.

Kijk veel naar andere voorbeelden van scrap kaarten in bladen en op het internet om te onderzoeken wat je zelf mooi vindt. Sommige mensen houden van een hele rustige kaart, anderen houden van heel veel versiering. Dat blijft persoonlijk.

Laatste tips

Probeer afwisseling en contrast te maken in je kaart, maar maak het niet al te bont. Als alles op de kaart schreeuwt om aandacht, dan is het te veel. Aan de andere kant kun je niet zonder een echte oog trekker. Er moet iets op de kaart zijn wat de aandacht trekt, want als alles een beetje op de achtergrond blijft dan wordt het helaas saai.

Probeer vormen of designs af te wisselen, maar wel op je kaart terug te laten komen, zodat het een geheel wordt. Dus maak bijvoorbeeld niet alles vierkant en gecentreerd, dan wordt het saai. Maar probeer ook niet 10 verschillende  vormen op je kaart te verwerken, want dan raak je de balans en eenheid weer kwijt.

Zoek altijd naar balans op je kaart, het oog van de kijker moet als het ware eerst naar het plaatje, het onderwerp gaan en daarna over de kaart van het een naar het ander glijden om de rest te bewonderen.

Het bevalt mij persoonlijk goed om een nachtje over het geheel te slapen. Ik zoek vaak de ene dag de kleuren uit en maak het ontwerp en kijk er dan de volgende dag bij daglicht weer naar. Soms kun je het savonds helemaal niet vinden, en vindt je helemaal niet mooi wat je hebt gecreeerd. Maar als je er dan de volgende morgen van een afstandje naar kijkt, dan blijkt het ineens wel heel mooi te zijn. Of je ziet ineens wat er nog ontbreekt of anders moet.

Heb je specifieke vragen, schroom dan niet om een comment achter te laten.

Veel plezier bij het maken van kaarten!

2 Responses to “Hoe maak je een scrap card en wat heb je nodig”

 1. wlbillings 27 April 2012 at 2:51 pm #

  Anne, I look forward to following this post. I have to use google translate so it often comes out wonky, but I think this is a good subject and worth the effort. Hope you have a great weekend.
  Wendy

 2. Anonymous 10 June 2015 at 1:29 pm #

  Lijkt me zeer goede info om met scrapkaarten te beginnen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.